Grijanje klima uređajom

Jedan od najučinkovitijih i najjeftinijih oblika grijanja je grijanje klima uređajem.

Pored standardnog načina centralnog grijanja, mnogi koji nemaju centralno grijanje opredjeljuju se za grijanje na struju.

Grijanje klima uređajem je učinkovitije od norveških radijatora, kvarcne i TA peći, mramornih ploča itd.

Klima uređaj u punom mačinu rada troši 1kW/h električne energije. U usporedbi s ostalim grijaćim tijelima koja rade na struju, klima uređaji su daleko ekonomičniji. Na 1kW utrošene el. energije klima uređaj emitira 3,5 kW toplinske energije, a usporedbe radi, norveški radijator za 1kW el. energije emitira 1kW toplinske energije. Velika prednost klima uređaja u odnosu na ostala grijaća tijela je i u tome što izravno koristi energiju sabijenog plina. Primjera radi, klima uređaj kojim se grije jedna prostorija u toku cijelog dana u prosjeku skoro isto troši kao i TA peć koja se samo noću puni (o ovome više možete pročitati u dijelu koji govori o ekonomskoj učinkovitosti klima uređaja).

Dobra strana grijanja klima uređajem je njena ekonomičnost, kao što smo već napomenuli, i ogleda se u tome da u usporedbi sa drugim grijaćim tijelima na struju, za istu količinu utrošene energije ima veću učinkovitost.

Inverter klima uređaji su najučinkovitiji u grijanju prostora klima uređajima.

Ukoliko Vam klima uređaj služi i za grijanje pored hlađenja, prilikom izbora klima uređaja treba se voditi računa o tome koju veličinu klima uređaja izabrati kao i koju vrstu sustava klima uređaja.

Važno je i napomenuti da klima uređaji rade na principu toplinske crpke.

Bitna činjenica je da se klima uređaji mogu koristiti 24h dnevno bez prekida.