Pitanja i odgovori

1 - Klima uređaj se uopće ne može uključiti?

2 - Klima uređaj puše toplo na opciji hlađenja (kompresor se ne uključuje)?

3 - Klima uređaj ne hladi (kompresor na vanjskoj jedinici radi)?

4 - Na klima uređaju počinju treperiti lampice i ne može se ugasiti daljinskim upravljačem?

5 - Klima uređaj neće početi grijati (kompresor radi)?

6 - Na grijanju klima uređaj stane i upali se crvena lampica?

7 - Unutarnja jedinica klima uređaja cvili ili zvrči kad radi?

8 - Vanjska jedinica klima uređaja je izrazito bučna?

9 - Što je split sustav?

10 - Što je inverter klima?

11 - Što je automatski režim rada?

12 - Koji tipovi klima uređaja postoje?

13 - Koje vrste filtara za klima uređaje postoje?

14 - Što je vanjska jedinica?

15 - Što je unutarnja jedinica?

16 - Isplati li se grijati klima uređajem?

17 - Koju vrstu plina koristi?

18 - Mogu li klima uređaji grijati kada je vani ispod nule?

19 - Što je optimalna temperatura?

20 - Može li klima raditi 24h?

21 - Treba li klimu posebno pripremati za ljeto i za zimu?

22 - Je li ionizator koristan i kako?

23 - Može li klima raditi kao toplinska crpka?

24 - Što je koeficijent grejanja? Koji koeficijent imaju klima uređaji?

25 - Koji je princip rada toplinske crpke?

26 - BLUE FIN – što, kako, zašto, koliko…?

27 - Šta je BTU?

28 - Šta je COP?

29 - Šta je EER?

  1. Ako je dovod struje u redu, treba provjeriti daljinski (npr. baterije), slljedeći problem može biti prijemnik signala na elektronici ili sama elektronika unutarnje jedinice klima uređaja.

2. Problem može biti ako se ne uključuje kompresor na vanjskoj jedinici klima uređaja, treba provjeriti da li dolazi struja do kompresora, je li startni kondezator za kompresor ispravan, i na kraju je li se sam kompresor pokvario, električno ili mehanički.

3. Vrlo vjerovatan kvar je da nema plina u sustavu, situacija se zna kada se spoje manometri i klima uređaj pusti da radi na opciji hlađenja. Ukoliko se ispostavi da nema plina, treba prvo naći mjesto curenja, vizuelno ili stavljanjem sustava na tlak, sanirati (zavariti) mjesto curenja, vakuumirati instalaciju i napuniti sustav freonom prema količini sa tablice.

4. Problem je ili do elektronike, neke sonde za temperaturu, ventilatora unutarnje jedinice klima uređaja ili do samog kompresora klima uređaja.

5. Vjerovatno nedostaje plina u sustavu, kao u točki 3.

6. Klima uređaj na opciji grijanja ima u određenom vremenskom intervalu proces otapanja vanjske jedinice (odmrzavanje) kada se upali crvena lampica i napravi pauzu sa radom unutarnje jedinice. Proces otapanja je normalan sastavni dio rada u opciji grijanja i nije kvar, klima će ako je sve u redu početi ponovno puhati topli zrak za 5 – 15 min.

7. Problem je u samom motoru ventilatora, ili u biksni na ventilatoru, ili je oštećena sama turbina ventilatora kad obično klima uređaj počne i da trese.

8. Buka može nastati ili ako ventilator vanjske jedinice klima uređaja negdje zapinje, ili je otišao sam motor ventilatora, ili cijevi unutar klime zapinju negdje o kućište, ili je buka od samog kompresora.

9. Split sustav (split = podijeljeni, eng.) je model od dvije jedinice. Kod klima uređaja to konkretno znači da imamo vanjsku i unutarnju jedinicu. Sam rad klima uređaja zasnovan je na kruženju plina kroz cijevi u zatvorenom ciklusu, pri čemu on mijenja agregatno stanje. Plin u isparivač ulazi u tekućem stanju, te isparava u cijevima koristeći toplinu zraka iz prostorije. Nakon toga ide u kompresor gdje se povećava tlak i temperatura. Iz kompresora ide u kondenzator gdje se u cijevima kondenzira (pretvara u kapljice). U kućištima unutarnje i vanjske jedinice se nalaze ventilatori koji povećavaju strujanje zraka. Radijalni ventilator pospješuje strujanje zraka preko izmjenjivačkih ploča isparivača, a aksijalni preko kondenzatora. Na kraju plin u tekućem stanju kreće prema termoekspanzijskom ventilu gdje se smanjuju tlak i temperatura, a nakon toga ponovno u isparivač gdje proces počinje ispočetka. Ako se isparivaču i kondenzatoru zamjene mjesta, dobiva se obrnut slučaj: prostorija se grije. Prebacivanje načina rada sa hlađenja na grijanje ide automatski, a oba izmjenjivača su napravljena tako da mogu raditi i kao kondenzator i kao isparivač da se ne bi morali fizički micati. Strujanje plina u oba smjera omogućuje četvorokraki ventil. Važno je napomenuti da ovde nema razmjene zraka od van prema unutra, ili suprotno, pa je zato jako važno provjetravati prostoriju.

10. To je tehnologija bazirana na regulaciji brzine rada kompresora. Sastoji se od konstantnog mjerenja vanjske i unutarnje temperature i izračunavanja potrebnog broja obrtaja uslijed temperaturne razlike. Rezultat – ozbiljno smanjenje potrošnje električne energije. Inverter klima uređaji mogu se koristiti čak i kada vanjska temperatura dosegne 15C°.

11. Pomoću tipke “Sleep mode”, automatski programirate klima uređaj da se isključi, upravljate brzinom ventilatora i podešavate temperaturu radi udobnijeg spavanja.

12. Svaki klima uređaj ima barem jedan filtar. Zrak se prilikom prolaska kroz unutarnju jedinicu filtrira (mehanički, antialergijski…), osvježava raznim filtrima s mirisima i reguliše se njegova relativna vlažnost. Neki uređaji opremljeni su i tzv. ionizatorom što osigurava dodatnu kvalitetu zraka. Tip samog filtera ovisi od vrste klima sustava. Postoje od običnih mehaničkih – fungicidnih, elektrostatskih – antialergijskih, realne – ugljični. Kvaliteta filtra se mjeri u postocima zadržavanja čestica, na temelju veličine i količine čestica koje zaustavlja, količine zraka u m³ koji prolazi kroz sam filtar. 

13. Filtar za prašinu uklanja prašinu i čestice iz zraka kako bi osigurao konstantantan dovod čistog zraka. Jednostavno se održava; pranjem ili usisavanjem. Filtar za prečišćavanje zraka sakuplja najmanje čestice prašine i grinje veličine 0,01 mikrona i sprječava širenje bakterija i virusa. Posjeduje dvije strane sa zračnim – elektrostatičnim filtrom s prednje strane i filtrom sa aktivnim ugljikom sa stražnje strane. Filtar za pročišćavanje zraka uvijek je kombiniran s normalnim filtrom.

14. Vanjska jedinica se sastoji iz kompresora, isparivača ili kondenzatora (izmjenjivač topline). Kada klima uređaj radi u režimu hlađenja kondenzator se zagrijava i toplina se prenosi pomoću ventilatora.

15. Unutarnja jedinica sadrži izmjenjivač, elektromotor, ventilator, rashladni medij – freon, elektro instalacija. Kada hladi, ima funkciju isparivača. Temperatura isparavanja ovisi od korištenom plinu u sustavu (može ići i do – 20 stupnjeva). U njoj se nalazi saćasti isparivač, koji je, najčešće ispresavijan u obliku slova S i ispod njega je ventilator, koji zrak iz prostorije prevlači preko isparivača (tako ga hladi, isušuje i pročišćava) i vraća ponovno u prostoriju. Kada je klima uključena na grijanje, stvar je obrnuta. Unutarnji isparivač ima ulogu kondenzatora, a vanjski kondenzator ulogu isparivača.

16 - Isplati li se grijati klima uređajem?

17. Klima uređaj u punom režimu rada troši 1kW/h električne energije. U usporedbi s ostalim grijaćim tijelima koja rade na struju, klima uređaji su daleko učinkovitiji. Na 1kW utrošene el. energije klima uređaj emitira 3,5 kW toplinske energije, a usporedbe radi, norveški radijator za 1kW el. energije emitira 1kW toplinske energije. Velika prednost klima uređaja u odnosu na ostala grijaća tijela je i u tome što izravno koristi energiju sabijenog gasa.

18. U suštini, možemo tipove plina podijeliti u dvije kategorije. S jedne strane, imamo plin R22 koji je toksičan i izravno utječe na ozonski omotač. U drugoj kategoriji imamo tzv. ekološke plinove kao što su plin tipa R407c, ili R410a. Ekološki plinovi manje zagađuju atmosferu. Nikako ne pokušavajte sami rukovati plinom, već se obratite stručnjaku.

19. Inverter klima uređaji mogu zagrijavati prostoriju čak i kada temperatura vani ide i do – 15° C. Split sustav ovisno od samih specifikacija klima uređaja.

20. Savjet liječnika je da ne treba (kod hlađenja) pretjerivati. Preporuka je da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bude veća od 10 stupnjeva, da organizam ne doživi šok. Kod zagrijavanja je najoptimalnije podesiti klima uređaj na 18 stupnjeva kada nismo u prostoriji, pa pojačati na 24 – 25 kada se vratimo u prostoriju.

21. Da. Za zagrijavanje se tijekom noći preporuča postaviti klima uređaj na 16 – 18 stupnjeva, a u tijeku dana po potrebi. Za rashlađivanje se klima u tijeku noći (preporuke liječnika) može podesiti na minimum ako su temperature previsoke, jer dok spavamo naše tijelo se hladi, pa ako je temperatura preniska možemo osjetiti bolove u mišićima.

22. Definitivno. Ukoliko se klima uređaj ne koristi dulje vrijeme, nakupe se prašina, virusi, bakterije, plijesan… Zato je najbolje očistiti klima uređaj prije početka sezone grijanja ili hlađenja.

23. Ioni su nabijene čestice. Čestice zraka nabijene elektricitetom jako su važne za zdravlje pluća, kompletnog dišnog sustava, pa i cijelog organizma. Ukoliko se smanji količina iona u zraku, dolazi do pojave nervoze, nesanice i glavobolje. Zato treba češće provjetravati da se zrak izjednači sa vanjskim, a ukoliko posjedujete klima uređaj s ionizatorom, opasnost od tegoba je svedena na minimum.

24. Toplinska crpka je uređaj pomoću koga se toplinska energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prijenos toplinske energije troši se određena energija koja je nekoliko puta manja od prenijete.Tako se za utrošeni 1 kWh električne energije na izlazu dobiva ukupna toplinska energija 3 – 4 kWh. Energija dobivena na ovaj način naziva se geotermalna energija. U tehničkoj praksi toplinske crpke se najčešće koriste za grijanje i hlađenje prostora i rekuperaciju toplinske energije. Toplinska crpka je uređaj koji može toplinsku energiju transportirati iz vanjske okoline u zgradu, ili iz zgrade u vanjsku okolinu, tako da se u zimskom razdoblju koristi za grijanje, a u ljetnjom razdoblju za hlađenje prostora. Klima uređaji su jako učinkovite toplinske crpke. Bilo da se radi o split sustavu, ili o inverter klima uređajima, ušteda električne energije i dio utrošene električne i dobijene toplinske energije su nezanemarive.

25. Koeficijent grijanja ili COP, predstavlja omjer uložene energije (potrošene struje) i dobivene toplinske energije. Jedina energija koju plaćate pri radu ovakvog sustava je struja za pokretanje kompresora, pri čemu za 1 kW električne energije dobivate i do 4,6 kW topline, pri takvom radu COP je jednak 4,6 . Za razliku od svakog drugog uređaja za grijanje kod koga morate platiti mnogo više energije nego što iskoristite, kod toplinske crpke je to suprotno. Naprotiv, višestruko više dobijete energije nego što platite. Klima uređaji imaju COP 3,5. Usporedbe radi, COP norveškog radijatora je 1.

26. Princip rada toplinske crpke se ogleda u tome da energiju okoline iskoristimo, kako bi se u isparivaču ispario poseban fluid, koji se nalazi u samom uređaju, a kojeg zovemo freon. Tako isparen freon zatim ulazi u element koji se zove kompresor i koji ima zadatak da isti sabije, čime mu povećava tlak i što je najvažnije temperaturu. Vruća para plina nam zatim preko posebnog izmjenjivača topline zagrijava vodu u našem sustavu grijanja. Grijući vodu, para plina se kondenzira i pretvara u tekućinu, nakon čega joj se preko posebnog elementa, ekspanzijskog ventila, obara tlak i kreće iznova sa novim procesom.

Voda ili rashladno sredstvo kreće kroz petlju cijevi.

  1. Kada je vrijeme hladno, voda ili rashladno sredstvo se zagrijava dok putuje kroz cijevi koje se nalaze ispod zemlje.
  2. Kada se vrati iznad zemlje, voda ili rashladno sredstvo tako zagrijani prenose toplinu u sam objekt.
  3. Voda ili rashladno sredstvo se hlade kad je njihova toplina prenesena na objekt, tada se uz pomoć crpke voda ili rashladno sredstvo vraća pod zemlju i ponavlja se proces.
  4. Po vrućim danima, sustav može raditi i u suprotnom smijeru. Voda ili rashladno sredstvo hladi objekt i zatim se upumpava pod zemlju gdje se ekstra toplina prenosi na zemlju oko cijevi.

Snaga uređaja za klimatizaciju je u tijesnoj vezi sa jedinicom za kondenziranje. Ona je neprekidno izložena kiselim kišama, slanom zraku, vjetru, prašini i drugim korozivnim čimbenicima. Sinclar BLUE FIN vanjske jedinice su veoma otporne i imaju lijep izgled. Opskrbljene su kompresorima koji se ističu tihim radom i visokim energetskim djelovanjem. Kondenzatori klima uredjaja su zaštićeni slojem BLUE FIN koja ih vrlo učinkovito štiti od korozije. Zahvaljujući tome se osobine kondenzatora tijekom trajanja eksploatacije u suštini ne mijenjaju. Instaliraju se brzo i jednostavno na krov, terasu ili na vanjske zidove.

27.British Thermal Unit (Britanska termalna jedinica) predstavlja jedinicu mjere energije koju koriste klima uređaji i grijalice. Ako je veća vrijednost BTU-ova, to je brže zagrijavanje ili hlađenje sobe putem klima uređaja.

28. Coefficient of Performance – koeficijent snage, faktor hlađenja se izražava odnosom Q(W)/P(W), koeficijent uvećanja vrijednosti energije i toplinske snage.

29. EER – Energy Efficiency Rating – štedljivi rad, parametar koji karakterizira rashladni uređaj za klimatizaciju (omjer snage uređaja za klimatizaciju prema preuzetoj ukupnoj snazi – potrošnji). Iz toga proizilazi da klima uređaj sa visokom vrijednošću EER radi s velikim učinkom, sa gledišta iskorištenja dovedene energije te je jednom riječju – štedljiviji.

Leave a Reply